Cursa Infinitului, sau cum am devenit credincios :D

Am sa ma alatur si eu celor care au scris despre articolul aflat aici. Si asta pentru ca sint nervos! Din doua motive: ca mi s-a taiat macaroana tocmai cind am scris raspunsul la un comentariu (in virtutea unei legi nescrise de maxim 50 pareri/articol :P) si pentru ca… am inceput sa cred in Dumnezeu 😛

Va amintiti cind scriam ca ADM incerca sa-mi explice cum tocmai credinta in Infinit este cea care demonstreaza ca exista Dumnezeu? Ei bine… DA! Culmea este ca tocmai ea este cea care poate demonstra asta! Dumnezeu POATE TEORETIC SA EXISTE, inclusiv Dumnezeul biblic!

Acum sa explic, este vorba de aceeasi progresie logica ce-l face pe un ateu sa afirme ca D-zeu NU exista, din cauza faptului ca multe teorii din Biblie au fost demontate de stiinta si, in plus, exista si o gramada de contradictii! DA, daca folosesti suportul stiintei si o logica elementara, rezulta ca toate religiile sint un mare rahat! Dar asta pornind DE LA BIBLIE inspre stiinta.

Ce-ar fi sa pornim DE LA STIINTA spre Biblie? Adica universul e infinit, da? Asa spune stiinta!

Spatiul cosmic nu are frontiere, este nesfirsit. Teoria singularitatii din gaurile negre ne spune ca in acest spatiu exista puncte cu volum zero si masa infinita. Deci aici vorbim deja de doua notiuni relative! Ce m-ar putea opri sa afirm ca intr-un astfel de spatiu infinit care contine chestii infinite, se pot dezvolta… Dumnezei? Adica entitati cu puteri URIASE, aproape de infinit. Unei astfel de entitati i-ar putea fi EXTREM de simplu sa sculpteze in piatra zece porunci, sa faca viata, sa o lase sa evolueze, sa dicteze unora Biblia (ca si amuzament), sa lase oamenii de stiinta sa descopere undele electromagnetice, sa ne puna sa pupam poala popilor (tot dintr-o pornire sadica, de bine ce are atita putere), sa se iveasca pe post de batrin cu barba alba, sa faca un fiu, sa aduca un potop apoi sa stearga urmele, sa puna oase de dinozauri doar pentru a ne testa credinta, sa-i sopteasca lui Bush Jr. sa atace Irakul, etc, etc, etc.

Eu vorbesc acum serios! Ce argumente se pot aduce, la nivelul de cunostinte al omului actual, pentru a combate o astfel de teorie? Infinitul nu poate fi masurat si nici inteles. La fel si taticul ceresc. Cineva nu intelegea de ce spuneam eu ca tocmai Infinitul este cel ce intinde o cursa ateilor!

Am ajuns intr-un punct periculos: tocmai am demonstrat logic posibilitatea existentei TEORETICE a lui D-zeu (e cel putin la fel de probabil ca o gaura neagra, dar doar TEORETIC). Avantajul ateilor este ca ei nu sint obligati sa demonstreze ca D-zeu NU exista (probatio diabolica) ci cade in sarcina credinciosilor sa demonstreze ca el EXISTA!

Ceea ce nu intelege lazypawn este ca nu poti indeparta complet ideea existentei lui D-zeu, dimpotriva! In schimb ii poti aduce modificari notiunii de supra-natural: nu este ceva neaparat mai presus decit natura, ci este mai presus decit intelegerea umana, care este extrem de limitata!

P.S.

Daca s-ar demonstra absolut TOTUL in univers, daca nu ar mai exista DELOC mistere, atunci DA, m-as putea considera ateu convins. Dar asa… nu stiu! Voi stiti?

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 12 Iulie, 2010 at 7:47 pm  Comments (18)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2010/07/12/cursa-infinitului-sau-cum-am-devenit-credincios-d/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 comentariiLasă un comentariu

 1. Nah, știința nu spune că universul e infinit. Universul observabil e măsurat la vreo 96 de ani lumină în diametru, dar dincolo de limita universului observabil nu poți să spui nimic. Orice spui de ce este dincolo de limita universului observabil e pură speculație.

 2. Zergule, poate 96 de miliarde de ani lumina…

 3. All hail the flying spaghetti monster!

  http://www.venganza.org/

 4. Dumnezeul Biblic este imposibil datorita proprietatilor sale: sadic si iubitor, geniu creator (a creat universul din nimic) si idiot impotent (si-a luat-o in freza de la un simplu muritor) etc. Una este sa spui ca este posibil sa existe o entitate care scrie mesaje in piatra si alta e sa spui ca poate exista o entitate analfabeta care scrie mesaje in piatra.

 5. @Zergu, de data asta nu ai dreptate:
  The age of the Universe is about 13.7 billion years, but due to the expansion of space we are now observing objects that are now considerably farther away than a static 13.7 billion light-years distance. The edge of the observable universe is now located about 46.5 billion light-years away.
  Scrie aici:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe
  In plus, toate teoriile si masuratorile ne arata ca universul nu este sferic ci… infinit. Cauta misiunea Planck, aflata acum in desfasurare.
  Ca o paranteza pentru cei ce n-au inteles, eu afirm ca din cauza infinitatii si a notiunilor absolute cu care trateaza universul, ORICE este posibil, chiar si un Dumnezeu analfabet care face pe intelectualul 😛
  Nu afirm ca acest Dumnezeu chiar ar exista, nici vorba, afirm doar ca in teorie e posibil.
  Omul e FOARTE mic, insignifiant, in comparatie cu universul. De asta trebuie sa fim constienti TOTI, atei sau credinciosi!

 6. „ORICE este posibil, chiar si un Dumnezeu analfabet care face pe intelectualul”
  Atunci este posibil si un Dumnezeu viu care nu exista. Pozitia ateista ramane deci in continuare o optiune rationala. Ramane deci sa alegi sa crezi ce vrei din motive pragmatice: crezi in Dumnezeu ca iti place sa visezi la infinit sau nu-ti place sa-ti pierzi timpul visand la infinit si atunci esti ateu.
  Sper ca cei care viseaza la infinit sa nu se organizeze si sa-i forteze pe ceilalti sa se gandeasca la infinit 🙂

 7. @Logo, eu cred in ce imi spune stiinta, de aia cred in infinit. In Dumnezeu nu cred, pentru ca nu am dovezi… deci… probabil ca si eu sint un fel de ateu 😛

 8. bogdane, stai asa ca te-a luat entuziasmul mai repede decat trebuia.

  1. continuumul spatiu-timp asta de-l percepem are un inceput si e posibil sa aiba si un sfirsit. nu poate spune nimeni cu certitudine in momentul asta ca expansiunea universului va continua la nesfarsit (desi asa se pare).
  2.singularitatile de care vorbesti apar doar in teorie si datorita imposibilitatii momentane a „concilierii” mecanicii cuantice cu relativitatea generala. vezi abordarea gaurilor negre din perspectiva teoriei superstringurilor, o sa ai alta imagine.

  chiar luind universul in continua expansiune, la un anume moment entropia va fi maxima, (ipoteza mortii termice a universului) situatie in care infinitatea spatio-temporala nu mai conteaza din perspectiva posibilitatii procesarii informatiei.

  evident ramane deschisa pozitia deista, care insa n-are nicio legatura cu zeul desertului.

 9. Daca mi-ar prezenta cineva un asemenea argument, l-as intreba: „la care infinit te referi?”. Exista multimi infinite numarabile (nr. naturale: 0,1,2,3,….) si nenumarabile (nr. reale cuprinse intre 0 si 1); ii mai dadeam si demonstratia acestui din urma fapt si apoi papucii, sa se mai documenteze!

 10. :)) Abia acum am citit articolul tau. Ma amuza faptul ca, la un moment dat, pe parcursul meditatiei asupra temei oscilam intre „m-am lamurit, sunt atee” si „m-am lamurit, cred ca ar putea exista, totusi”. Forma la care am ajuns deocamdata e cea reprezentata in ultimul comentariu pe site-ul lui pawn. Sunt atee fata de un dumnezeu transcendent cosmosului; cred ca nu ar fi, insa, exclus sa existe o inteligenta superioara creatoare, in interiorul cosmosului, una care, bineiteles nu ar fi responabila chiar de crearea intregului univers si care sa nu fie „mai presus decat natura”, cum spui tu. Hai sa zicem ca sunt mai optimista un pic decat tine, si cred ca tot ceea ce este „in cadrul naturii” este abordabil ca ipoteza stiintifica (asadar ma alatur lui lazypawn in cele din urma).

  Gata, nu mai pot gandi pe tema asta! 🙂

 11. „Ca o paranteza pentru cei ce n-au inteles, eu afirm ca din cauza infinitatii si a notiunilor absolute cu care trateaza universul, ORICE este posibil, chiar si un Dumnezeu analfabet care face pe intelectualul :P”

  Un astfel de Dumnezeu nu este posibil dpdv rational. Un generator de numere o sa-mi genereze tot timpul numere, un infinit de numere, dar totusi numere. La fel si cu ratiunea : poate concepe infinitatea, dar doar in limitele ratiunii : astfel nu o sa poata niciodata sa conceapa un cerc patrat.

  In ceea ce priveste universul, aceste limite sunt data de legile lui. Poate exista in univers o infinitate de combinatii, dar toate trebuie sa fie in acrod cu principiile lui, deci nu poate exista absolut orice. Intrebarea e : in ce masura ratiunea noastra se identifica cu regulile universului ? Pai cred ca esti deacord ca intr-o oarecare masura se suprapun. Ei, tocmai masura asta ne permite sa negam anumite lucruri, ca de exemplu pe Yahweh. Pentru ca el nu corespunde acelor legi ale universului pe care le cunoastem, legi care nu cred ca pot fi anulate de catre legile ce ne sunt momentan necunoscute; pot fi doar imbunatatie.

  Mai ramane totusi posibil un Yahweh transcendent caruia ii plac glumele sadice. Dar acesta n-are nicio legatura cu infinittea.

 12. Betelgeux, poti sa-mi dai te rog un exemplu in care YHWH anuleaza o lege a cosmosului sau pe el insusi? Cred ca asta nu am inteles eu pina la urma.

 13. Nu inteleg de ce ar trebui sa fac asta, asica ce legatura are cu ce am spus eu ?

 14. Nu are legatura, si ce ai spus tu e corect. O lege a universului nu poate fi anulata de alta lege. Dar asta ar insemna ca YHWH ar putea totusi exista, dupa cum ai spus, in virtutea altor legi, necunoscute.
  Am folosit infinitatea pentru a da un exemplu de cit de multe nu am putea cunoaste.
  Intrebarea o puneam din cauza blogului pe care l-am scris azi, sint pur si simplu curios, adica AM FOST FACUT curios 🙂

 15. Pai ca Yahweh sa existe trebuie sa fie incalcate anumite reguli ale acestui univers. De asta zic ca in acest univers Yahweh poate exista doar daca ne joaca o farsa, dar atunci nu mai poate fi numit astfel, pentru ca Yahweh nu e un tip pus pe sotii.

 16. @Betel, care reguli trebuie incalcate? Poti sa-mi dai niste exemple concrete?
  De ce esti asa sigur ca YHWH nu poate glumi? Este specificat asta clar undeva in Vechiul Testament? Repet, te intreb pentru ca eu nu stiu, nu am studiat lucrurile in amanunt.
  Daca vrei, putem continua discutia la urmatorul articol, care e o completare a acestuia. Ar fi mai bine.

 17. Rationalistii spun ca atat omniscienta cat si omnipotenta sunt proprietati imposibile. Exista in cazul asta tot felul de demonstratii matematice sau lofice…sau tot felul de paradoxuri. De exemplul un paradox al omnipotentei : poate Yahweh sa faca un bolovan artat de mare incat sa nu poata sa-l ridice ? Oricare ar fi raspunsul omnipotenta este invaliodata. Ceea ce pentru mine e mult mai evident e ca nu poate fi atat omnipotent cat si omniscient in acelasi timp : daca isi cunoaste viitorul inseamna ca nu-l mai poate schimba, daca-l poate schimba inseamna ca nu-l cunoaste. Si lista poate continua.

  Clar nu este specificat dar in mod indirect se poate trage concluzia asta. Din definita pe care si-o da el (Yahweh) in biblie e clar ca nu-i un tip prea glumet. De asta zic ca Yahweh asa cum e prezentat in Biblie nu prea poate exista. Insa daca e vorba despre conceptul de Dumnezeu si nu despre Yahweh lucrurile se schimba, cel putin in viziunea mea.

  Ok, o sa discutam la urmatoru articol.

 18. @Betel, urmatorul articol e… urmatorul, adica ‘Cine e Dumnezeul Biblic?’. La articolul ala ma refeream 🙂
  Tocmai din cauza argumentelor prezentate de tine mai sus, nu prea folosesc termenul ‘omnipotent’ ci o reducere a lui: foarte potent, foarte puternic, cu puteri URIASE, etc.
  De omniscienta nu am pomenit niciodata, dar mi se pare ca am putea sa-i atribuim acest atribut, tot in forma redusa. Adica, asemeni unui jucator de sah, sa anticipeze prin gindire logica anumite mutari. Cu cit i-ar fi inteligenta mai mare, cu atit i-ar fi si capacitatea de a prevedea. E drept ca omnipotenta si omniscienta nu pot exista, la fel si omniprezenta (in masura in care mai lasi loc si de altceva) 😛
  As fi curios care sint termenii Biblici exacti, pentru ca ma indoiesc ca-s folosite chiar aceste cuvinte.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: